KultUp – színházi témanap a Széchenyiben

A Déryné Program keretében 2024. január 25-én a színházművészet szinte minden ága beköltözött iskolánkba.

A KultUP rendezvény témanapján közösségteremtő és készségfejlesztő foglalkozások segítségével középiskolai keretek között élhettünk át minőségi színházi élményeket.

A program kezdetén Jobku és Dzsevu (Egger Géza és Lábodi Ádám) akrobatikus történelemóra- előadásán vettek részt a diákok. A szellemes utcaszínház dalbetétekkel, szkeccsjelenetekkel, akrobatamutatványokkal és „rettenetes” titkokkal gazdagította ismereteinket az Aranybulláról.

A tantermi előadások egyikén régi versek és mai slágerek ötvözésével önálló költeményeket alkothattak diákjaink, majd el is szavalták azokat. Fekete János Jammal foglalkozásán a vers és a zene szoros kapcsolatát mutatta meg, közben ,,hangszerét”, a beatboxot is bemutatta.

 A drámajátékokon a vállalkozó kedvű tanulók problémamegoldó és kommunikációs készségeiket tették próbára a színészekkel való interakciók során.

A Zenthe Ferenc Színház tantermi előadásán Katona József Bánk Bán című drámáját néztük meg, majd részt vettünk a foglalkozások közötti szünetszínházi előadáson. Az eredeti művet 45 perces változatban mutatták be, hat szereplővel, mai jelmezben, díszlet nélkül, csupán néhány kellékkel; zenei bejátszásokkal és effektekkel.

Az artistaművészetbe kóstoltak bele diákjaink a program zárásaként: a Rippel-fivérek irányítása alatt egy időre akrobaták lehettek.

A változatos programokon mindenki talált az érdeklődésének megfelelőt. A témanapon résztvevő diákok nemcsak a színházi kultúrához kerülhettek közelebb, hanem a közös élményeken keresztül az iskolatársaikhoz is.