Európa Parlament Nagykövet Iskolája

A Széchenyi az Európa Parlament Nagykövet Iskolája

Az Európai Parlament 2017-ben Magyarországon is elindította az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programot, melynek célja a fiatalok figyelmének felkeltése az Európai Unió munkája, eredményei iránt, aktív ismereteket nyújtva mind az Unióról, mind az Európai Parlamentről.

Első körben 25 olyan középfokú oktatási intézmény kapott meghívást a programba, amelyek eddig is aktívan részt vettek különféle Európai Unióhoz kapcsolódó eseményeken. A következő tanévekben újabb iskolák csatlakozhatnak, amelyek felvállalják a címmel járó feladatokat (versenyek, Európa Nap rendezése az iskolában, EU információs pont működtetése). A program további célja, hogy a résztvevő iskolák egyre bővülő hálózatként együttműködjenek.

A hatvani Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium évek óta aktívan részt vesz az Európai Unióhoz kapcsolódó középiskolásoknak rendezett versenyeken (4 for EU, A mi Európánk, Túl az első X-en, Euroscola).

A Nagykövet Iskola cím átadására a Budapesti Gazdasági Egyetem aulájában került sor 2017. június 9-én. Az iskolák képviselőinek az okleveleket és a plakettet Schöpflin György  európai parlamenti képviselő adta át.

Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetője elmondta, hogy a cím megtartásának feltétele egy folyamatos, az európai uniós értékek, vívmányok, szellemiség átadását szolgáló oktatási-nevelési tevékenység folytatása az iskolában.

Az iskolákban a programot koordináló tanár senior, az aktív diákok pedig junior nagykövet címet kapnak.

További információk:

Senior nagykövet: Tóbi Tímea

Ajánlott oldalak: