Log in back the Real Life

Log in Back the Real Life
Projektpartnereink: Törökország, Spanyolország, Portugália

A koronavírus-járvány kapcsán azt tapasztaltuk, hogy a digitális függőség egyre nagyobb problémát jelent társadalmunkban, különösen a fiatalok körében. A kutatások szerint a 12 és 18 év közötti fiatalok 3,6 százaléka számít internetfüggőnek míg 21,8 százalékuk a függőségi határon van. Európában ez az arány megközelíti a 25%-ot.
Hiszünk abban, hogy a fiataloknak útmutatásra van szükségük ahhoz, hogy eltávolodjanak a technológiai függőségtől és valós emberikapcsolatokat építhetnek ki és egészségesebb életet élhetnek. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a probléma univerzális, és a digitális függőségre való hajlam nagyon gyakori a tizenévesek körében világszerte; ezért meg kell találnunk néhány megoldást, mielőtt a probléma még nagyobb lesz. Partnereink hasonló gondokkal küzdenek. Diákjaik túl sok időt töltenek az interneten vagy a digitális világban. Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta függőség csökkenti a diákok iskolai teljesítményét és károsan hat fizikai és mentális egészségükre.
Emiatt úgy gondoljuk, hogy intézkedéseket kell hozni a digitális függőség megelőzése érdekében, és a fiatalokkal egészséges alternatívákat kell megismertetnünk a szabadidő eltöltésére, visszavezetni őket a nem „virtuális” valódi életbe.
Ez a felismerés vezetett minket arra, hogy projektünket erre a problémakörre építsük.
Különböző tevékenységeket kínálunk számunkra, melyek megmutatják nekik, hogy a való életben hogyan tudják hasznosan tölteni szabadidejüket közösségben: kempingezés, túrázás, különböző művészeti tevékenységek, zene, tánc, sport programokban való részvétellel.
A projekttalálkozók során előadásokat hallgatnak az internethasználat veszélyeiről, filmismertető kiadványt (az internetfüggőség és a természet, mint alternatíva témakörében), brosúrát szerkesztenek stb.
Mindezek mellet megismerik egymás kultúráját, fejlődik angol nyelvi kommunkációs képességük is.
A projekt során kérdőíves felméréseket végzünk és elemezzük azokat.