KEOP-5.5.0/B/12-2013-0127

201511112014 | 09 | 17.
Széchenyi István Római Katolikus Középiskola

Sajtóközlemény            

A SZÉCHENYI ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS KÖZÉPISKOLA ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA ÉS KÁROSANYAG KIBOCSÁTÁSÁNAK CSÖKKENTÉSE

A hatvani Széchényi István Római Katolikus Középiskola az Új Széchenyi Terv épületenergetikai fejlesztéseket megújuló energia felhasználásával megvalósító projekteket támogató pályázata keretében tette hatékonyabbá és fenntarthatóbbá fűtési rendszerét. A fejlesztési projekt összköltségvetése 228,46 millió forint volt, amelyet az Európai Unió 100%-ban támogat.

A Hatvanban található Széchenyi István Római Katolikus Középiskola egyházi fenntartású non-profit szervezet, amely állami közfeladatokat lát el. Az intézmény 1967-ben nyitotta meg kapuit, jelenlegi nevét és feladatkörét pedig 2012-ben kapta. A katolikus középiskolában 40 dolgozó segítségével 500 diák számára 12 osztályban folyik közgazdasági, informatikai és ügyviteli képzés, egyesítve a hagyományos érékeket és a korszerű tudásanyagot a modern technológiai eszközök nyújtotta lehetőségek kihasználásával. Az iskola épületének hőszigetelése és fűtési rendszere az utóbbi években egyre kevésbé felelt meg a kor elvárásainak, ezért a tavalyi év őszén egy komplex fejlesztési projekt keretében megkezdték az épület energetikai rendszerének korszerűsítését.

A jól előkészített projekt első fázisában az iskola épületének elhasználódott szigetelését újították meg. A falak külső felülete extrudált polisztirol hab bevonatot kapott, 10 cm vastagságban, a lapos tetőkre pedig formahabosított expandált polisztirol hab került az adott épületrész hőtechnikai tulajdonságainak megfelelő vastagságban és rétegrenddel. Végül a részben alápincézett épület fűtött és nem fűtött helyiségei között akadályozták meg a termelt hő elillanását egy összetett szigetelési megoldással.

A projekt második fázisában az elavult nyílászárok cseréjét valósították meg, amivel tovább csökkentették az elpazarolt hőenergia mennyiségét. Végül rendszerbe állítottak egy szilárd biomassza kazánt, amely közvetlenül a hőleadó egységeket kezdi felfűteni, majd a fennmaradó hőenergiát nagyméretű puffer-tárolókba továbbítja, így az épületet egy nap már elég egyszer felfűteni. Mindezek mellett a radiátorok termoszelepet és termofejet kaptak, amivel további 12%-kal csökkentették az energiafelhasználás mértékét.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult sikeres fejlesztési projektnek köszönhetően az iskola épületének káros anyag kibocsájtása nagymértékben csökkent, valamint az intézmény fenntartási költségeit is jelentősen mérsékelni tudták az uniós támogatásnak köszönhetően.

További információ kérhető:
Baranyai Julianna, gazdasági vezető
Tel.: +36/37-541-477
E-mail: gazdasagi@szechenyi60.hu