CISCO Hálózati Akadémia

CISCO-Academy-Logo

academylanding

Bemutatkozik a Cisco Hálózati Akadémia

A Cisco Hálózati Akadémia (Cisco Networking Academy) 1997-es alapítása után 1999-ben kezdte meg működését Magyarországon. Célja az általános hálózati informatikai ismeretek és azon belül a Cisco technológiai tudás minél szélesebb körű terjesztése az oktatás minden szintjén és formájában (közoktatás, szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás valamint iskolarendszerű és iskola rendszeren kívüli nappali képzés és távoktatás).  Az akadémiai tananyagok teljes mértékben összhangban vannak a 2013 szeptemberében bevezetett új OKJ és szakképzési kerettantervek követelményeivel.

A NetAcad néven is emlegetett Cisco Hálózati Akadémia önkéntes alapon szerveződő közösség. Tagjai azok az oktatási intézmények és non-profit szervezetek, amelyek arra vállalkoznak, hogy a Cisco által kifejlesztett  elektronikus tananyagokat egységes eLearning környezetben, saját oktatási rendszerükbe integrálva oktatják, az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásával.

Ma már 165 ország tízezernél is több akadémiáján 1.000.000-nál is több hallgató tanulja a különböző tananyagokat.
 
Milyen előnyöket nyújt a Cisco Hálózati Akadémia?
 
Az akadémiai program legfőbb értékei  az elektronikus oktatási tananyagok, Jelenleg az alábbi tananyagokat használhatják a Cisco Akadémiák.
  • IT Essentials
  • CCNA
  • CCNA Security
  • CCNP
A fenti tananyagok segítségével az intézmény olyan ismereteket tud nyújtani a saját diákjai, hallgatói számára, ami egyébként az oktatási piacon csak sok százezer forintos tanfolyamokon szerezhető meg. Az egységes gyakorlati környezet kialakításához is segítséget nyújt a Cisco Hálózati Akadémia.
Az eszközöket és berendezéseket a piaci ár töredékéért szerezhetik be az intézmények.
 
Az IT Essentials: PC hardver és software tananyag számítógépes alapismeretekről ad áttekintést, valamint belépő szintű ismereteket biztosít technikusi munkakörök betöltéséhez és magyar nyelven is elérhető.
 
A lokalizált formában szintén elérhető CCNA tananyag az alapoktól építkezve nyújt általános hálózati informatikai ismereteket és gyakorlati készségeket. A CCNA Routing and Switching a Cisco Hálózati Akadémia új tananyaga, amely a CCNA Discovery és CCNA Exploration tananyagok helyét veszi át.
 
A CCNA Security az adatok és eszközök integritását, bizalmas kezelését és folyamatos rendelkezésre állását biztosító hálózati technológiák telepítéséhez, működtetéséhez és monitorozásához szükséges alapvető biztonsági fogalmakat, készségeket vezeti be.
 
A CCNP vállalati méretű hálózatok telepítéséhez, konfigurálásához és monitorozásához, valamint vezeték nélküli, biztonsági és VoIP alkalmazások menedzseléséhez szükséges ismereteket tartalmazza.
Forrás és bővebb információ: http://www.netacad.hu/hu/ciscohalozatiakademia

 Packet Tracer szimuláció iskolánk CISCO laborjában
Packet Tracer bemutató egy szakmai nap keretében
 

Az akadémiai tananyagok és az új OKJ kapcsolata

A Cisco Hálózati Akadémia tananyagai közül az IT Essentials és a CCNA magyar nyelven is elérhetők, így alkalmasak középiskolákban történő oktatásra. Ezek a magyar nyelvű tananyagok jól használhatók az összes informatikai szakma oktatása során, de legszélesebb körben az informatikai rendszergazda szakmához illeszkedik. A 2013-ban átalalkult szakképzési rendszerben a korábbinál is hatékonyabban használhatók az akadémiai tananyagok, elsősorban az IT Essentials és a CCNA. A felsőoktatásban a CCNA Routing and Switching, a CCNA Security és a CCNP képzések ajánlhatók elsősorban.

inf_integracio

2013 szeptemberétől a szakképző intézményekben megkezdődött az új OKJ szerinti oktatás, ami komoly kihívások elé állítja az informatikai szakmákat oktató iskolákat. Az új követelmények illeszkednek az iparági minősítések elvárásaihoz, azonban a szakmai tantárgyak oktatásához nem állnak rendelkezésre hivatalos tankönyvek. A tanárok számára komoly felelősség meghatározni, hogy mit, illetve milyen mélységben tanítsanak, és embert próbáló feladat felkészülni a tanórák színvonalas megtartására.

A most bevezetett új OKJ-ban több olyan szakmai tantárgy is van, amihez kiváló minőségű e-learning tananyag áll rendelkezésre a Cisco Akadémiák számára. Már közel száz hazai szakközépiskola és felsőoktatási intézmény tagja a rendszernek, a náluk tanuló több mint hatezres akadémiai diáklétszám a bizonyíték arra, hogy ezek a tananyagok milyen jól felhasználhatók a szakmai képzésekben.

  • 9. évfolyam: Információtechnológiai alapok tantárgy – IT Essentials tananyag

A most bevezetett új OKJ-ban a 9. évfolyam* tantárgyai között szereplő 10815-12 modul mindkét tantárgya – az információtechnológiai alapok és az információtechnológiai gyakorlat – a Cisco Hálózati Akadémia által biztosított IT Essentials tananyag használatával könnyen és színvonalasan oktatható.

  • 10-12. évfolyam: Hálózati ismeretek I. tantárgy – CCNA tananyag

Az akadémiai rendszer másik fontos tananyaga a CCNA, melynek első két szemesztere teljes egészében megfeleltethető a 10-12. évfolyamon* tanítandó hálózati ismeretek I. nevű tantárgynak.

Forrás és a cikk folytatása: http://netacad.hu/hu/okj


Széchenyi István Római Katolikus Technikum és Gimnázium – CISCO Hálózati Akadémia

3000 Hatvan, Bajcsy-Zsilinszky út 6

Kapcsolattartó és akadémiai oktató:  Toldi Levente
(37) 341 594 vagy 20-232-0308