Hírek, érdekességek

Packet Tracer szimuláció iskolánk CISCO laborjában

Indul az EuroSkills 2016 nemzeti válogatóverseny

euroskills2016logo

2016-ban immár ötödször csapnak össze Európa legjobb fiatal szakemberei, hogy kiderüljön ki a legjobb fodrász, ács vagy informatikus. A SkillsHungary Nemzeti Válogatón legjobban szereplők képviselhetik hazánkat a Göteborg-ban rendezendő EuroSkills 2016 versenyen. 

Az informatikus csapatok megmérettetésére ezúttal is a HTTP Alapítvány várja a fiatal magyar informatikus tehetségeket.

Most először nem két-, hanem háromfordulós lesz a magyarországi válogatóverseny.

  • Az online elődöntő 2015. január 29-én lesz, ahol a résztvevőknek teszteket és szimulált hálózati feladatokat kell megoldaniuk. Innen a 12 legeredményesebb csapat jut tovább a második fordulóba.
  • A középdöntőre április 10-én kerül sor, Budapesten. A két forduló közötti időben a felkészülésé lesz a főszerep, a legszorgosabbaknak lesz esélyük, hogy bejussanak a legjobb hat csapat közé.
  • A döntőt 2015. április 27. és 29. között rendezzük meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású eseménye, a Szakma Sztár Fesztivál keretében.

Amellett, hogy a legjobbak értékes nyereményekkel térhetnek haza, a győztes lehetőséget kap, hogy a döntőt követő másfél éves felkészülés után Magyarországot képviselve megmérkőzhet Európa legjobbjaival.

Online jelentkezés és folyamatos információ a versenyről: http://es2016.netskills.hu


 

Európa legjobbja a magyar informatikus csapat

Forrás: http://www.netacad.hu/hu/es2014

Az október 2-4. között Franciaországban lezajlott szakmai Európa bajnokságon a magyar informatikus csapat magabiztos teljesítménnyel nyerte meg az aranyérmet. A 25 ország részvételével 41 különböző szakmában zajló EuroSkills 2014 versenyen az informatikusok a magyar küldöttség legjobb teljesítményét nyújtották, így a „nemzet legjobbja” kitüntetést is ők kapták.

Az EuroSkills verseny

Az EuroSkills a legrangosabb európai szakmai verseny, amit minden második évben rendeznek meg. Magyarország májusban nyerte el a 2018-as verseny rendezési jogát, az idei seregszemle a franciaországi Lille-ben zajlott, több mint 450 versenyző részvételével. A magyar küldöttség 15 szakmában képviseltette magát, és végül 4 arany, 2 ezüst és 5 bronzéremmel térhetett haza. A nemzetek rangsorában ez a nagyon előkelő hatodik helyet eredményezte. A csapat tagjait idén is elkísérte a versenyre Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár és Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az informatikus csapat sikere

A három magyar informatikus még a debreceni Mechwart Szakközépiskola diákjaként határozta el, hogy indulnak a HTTP Alapítvány által szervezett, az
IT Services Hungary
, a Cisco Magyarország, a Microsoft Magyarország, a Profession.hu, a T-Systems Magyarország, a Lufthansa Systems és az SRV Monitoringáltal támogatott magyarországi válogatón.

Bora László, Pető Roland és Varga Ákos közel másfél éves intenzív felkészítés után mérte össze tudását és felkészültségét Európa legjobbjaival.
A háromnapos verseny során egy összetett informatikai hálózat felépítése és beállítása volt a feladat, de a zsűri a rendszer biztonsági beállításait is részletesen tesztelte. A magyar fiúk mindhárom napon a legmagasabb pontot érték el a mezőnyben, így teljesen megérdemelten állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

Bővebben: http://www.netacad.hu/hu/es2014

További információk:

További képek:


 

EuroSkills szakmai bajnokság 2014 Lille-ben

Forrás

Egy jó szakembert meg kell becsülni, bár legtöbben már azt is értékeljük, ha a festő időben érkezik, vagy a kőműves nem három sörrel kezdi a napot. Vasárnap azonban kiderült, hogy a magyar szakmunkásképzésben ennél jóval erősebb potenciál bújik meg, amelyet ráadásul európai és világversenyeken is összehasonlítanak más országokéval.

Az idei EuroSkills szakmai bajnokságot Lille-ben tartották, ahol vasárnap este hirdették ki, kik Európa legjobbjai. A magyar mezőny 22 fiatal szakmunkásból állt, akik közül aranyérmesek lettek az asztalosok, az informatikusok és a tisztítás technológusok: összesen 16 éremmel térhettek haza a fiatal magyar szakemberek.

A magyarok 2007-ben indultak először a versenyen, 2011-től a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.
Az eredmények egyre jobbak, Csiszár Zsófia a Skills Hungary program technikai delegáltja szerint a csapatnak többek között az is segített, hogy a versenyzőket évek óta felkészítő szakértő mellett a 2012-es verseny előtt felkértek egy coachot is, hogy segítse a csapat munkáját. Az eredmény a döntést igazolta, a 2012- es EB-n, már 11 kategóriában szereztek érmet a magyarok.

Persze a legérdekesebb minden bizonnyal az, hogyan mérik le, ki a legjobb asztalos vagy épp felülettisztító specialista.
A videóból ez is kiderül, 9:10-től kezdődik a versenyzők és a helyszín bemutatása.

A HTTP Alapítvány által támogatott csapat eredményéről, az aranyéremről és a mezőnyben fölényesen a legnagyobb pontszámot elérő csapatról hamarosan bővebben is írni fogunk.

Forrás: http://divany.hu/raktar/2014/10/06/skills_europe/


 

Forrás: Hallgatói hírek

Megjelent a CCNA Routing&Switching 5.02

A korábbi ígéreteknek megfelelően július 28-án megjelent a CCNA Routing&Switching tananyag mind a négy kurzusának legújabb 5.02 verziója. A tananyag automatikusan frissül minden megnyitott kurzus esetében, és mostantól csak ezzel a verzióval indíthatók kurzusok. Az új tananyag jellemzői:

  • Tartalmazza az oktatói közösség által jelzett hibák javítását.
  • A PT laborgyakorlatok és feladatok teljes mértékben kompatibilisek az új PT 6.1-gyel.

Fontos, hogy mostantól minden CCNA R&S kurzus esetében az új PT 6.1 használata szükséges! Az új szimulátor letölthető a NetSpace Home oldalról, a frissítésről pedig bővebb információk találhatók itt.


Cisco Packet Tracer Mobile android eszközökre

Augusztus 15-én megjelent a Cisco Packet Tracer Mobile android eszközökre. Az új mobilra és tabletre optimalizált szoftver minden 4.1 vagy későbbi android eszközön fut és az eredeti 6.1 PT számos alapfunkcióját tudja.

A program a Google Play áruházból tölthető le. A jövőben várható a szoftver Apple IOs eszközökre optimalizált változatának megjelenése is.

Az új Packet Tracer Mobile-ról bővebb információk találhatók a NetSpace-en.


Új adatközponti eszközöket mutatott be a Cisco

 A Cisco Global Cloud Index szerint 2017-re a munkaterhelések közel kétharmada felhőkörnyezetben kerül majd feldolgozásra, és a felhők a globális adatközpontok forgalmának közel kétharmadát fogják kitenni. A privát, nyilvános és hibrid felhőket építő vállalatoknak az optimális működéshez és a hatékonyság maximalizálásához szabályozás-alapú automatizációra van szükségük.

Ennek megfelelően a Cisco a Nexus 9000 portfolióhoz tartozó Nexus 9504-es és Nexus 9516-os kapcsolók bemutatásával folytatja azalkalmazásközpontú infrastruktúra (ACI) fejlesztését. Az ACI az első alkalmazásszintű adatközpont- és felhőmegoldás, amely teljes hálózati automatizációt, átláthatóságot, biztonságos skálázhatóságot nyújt, valamint a fizikai és virtuális hálózatba kötött informatikai erőforrások integrált kezelését biztosítja. A Nexus 9000 kapcsolóival és a Cisco Application Policy Infrastructure Controller (APIC) egységes szabályozásközpontú automatizálásával a vállalatok rendkívül biztonságos felhőhálózatokat és hibrid felhőket építhetnek ki.

A Cisco a Nexus 3000 termékcsaládot is kibővítette. A Nexus 3000 kapcsolók a tíz vezető felhőszolgáltató közül nyolc portfóliójában megtalálhatók. Az új Nexus 3164Q kapcsolót a nagymértékben skálázható adatközpontok (Massively Scalable Data Center – MSDC) és a Big Data kezelésére tervezték. A Nexus 3164Q a Cisco 9000 portfolió programozhatóságára építve a felhőszolgáltatók automatizálási eszközeinek – Linux Container, XML, JSON, Puppet/Chef, Python, OpenStack – széles körét támogatja.

Bővebben…