Tanulmányi kirándulás Budapesten

Iskolánk 9-10.évfolyamos közgazdaság ágazatra járó diákjai osztályfőnökeik kíséretében tanulmányi kiránduláson vettek részt 2017. március 24-én, pénteken.

A program első pontjaként bejárhattuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő ellenőrző laborokat.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumban megismerhettük azokat az eljárásokat, amelyekkel a műszaki cikkek vagy a gyermekjátékok használatából, felépítéséből adódó veszélyeket igyekeznek kiszűrni. A laborban folytatott hivatalos vizsgálatok alapján kerülnek visszahívásra a baleset- vagy életveszélyes termékek a boltok polcairól.
A vizsgálati eszközök ismertetését követően megtapasztalhattuk, mit jelent, ha egy elektromos eszköz használat közben túlmelegszik és kigyullad. Illetve bemutatták azt a gépet, amellyel azt szimulálják, milyen erőhatásokat kell egy plüss játékfigura varrásainak kibírnia ahhoz, hogy a gyerekek játék közben biztonságban legyenek.

Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban az élelmiszerek, tisztító- és illatszerek vizsgálatának lehetőségeit és az ehhez használt gépeket ismerhettük meg. Mind az élelmiszerek, mind a tisztítószerekkel kapcsolatban kaptunk hasznos tanácsokat a szakértőktől, milyen információkat célszerű elolvasni a termékek csomagolásain vásárlás esetén.

Az ebédet követően a program a Parlament épületében folytatódott, ahol idegenvezető segítségével kaptunk bepillantást az intézmény múltjába és jelenébe. Részletesen ismertetésre került az épület története, a szobrokon megörökített történelmi személyek kapcsolata a törvényhozással.

Reméljük, hogy diákjaink élményekkel és fényképekkel gazdagon tértek haza!