Pénz7 – Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete a Széchenyiben

penz7 logoIdén harmadik alkalommal került megrendezésre országszerte a Pénz7 tematikus program, melynek célja a diákok pénzügyi kultúrájának fejlesztése. A résztvevő 1100 iskola között a mi diákjaink is tovább bővíthették pénzügyi ismereteiket, játékos formában hívtuk fel figyelmüket a pénzügyi tudatosság fontosságára.

Ebben az évben két témát is feldolgozhattunk, a „Bankoljunk okosan!” mellett a vállalkozói kompetenciák fejlesztésével foglalkoztunk.

A pénzügyi témakör elsajátítása érdekében elektronikus tananyagok kerültek kidolgozásra, melyet a rendezvénysorozat szervezői bocsájtottak rendelkezésünkre. Ezek felhasználásával összefoglaltuk a diákok ismereteit a készpénz, bankszámlapénz, bankkártya használat témakörében.

Mivel a diákok egyre nagyobb arányban rendelkeznek bankszámlával, valamint sokan már önálló keresetükkel gazdálkodhatnak, többségüknek rengeteg személyes élménye, tapasztalata van a készpénz és a bankkártya használatával kapcsolatban. Így ezek felhasználásával rendszereztük a témával összefüggésben meglévő ismereteiket, megfogalmazva az egyes fizetési módok előnyeit, hátrányait vagy veszélyeit.

Ebben az évben a pénzügyi tudatosság fejlesztése mellett új témaként megjelent a vállalkozói kompetenciafejlesztés, a vállalkozói ismeretek bővítése is. A gazdálkodási téma feldolgozása szintén csoportmunka keretében történt. A diákok megismerkedhettek az üzleti ötletek megvalósításának folyamatával, nehézségeivel; hogy milyen szerteágazó ismeretekre van szükség egy vállalkozás beindításához; hogy mit jelent csoportban dolgozni és az egyes üzleti kérdésekben hogyan lehet érvekkel konszenzusra jutni.

Köszönjük a kollégák és a diákok részvételét! Reméljük, mindenki hasznos tapasztalatokkal gazdagodott!

Tóbi Tímea