Továbbtanulás

SZÉCHENYI ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS KÖZÉPISKOLA

Intézmény neve: Széchenyi István Római Katolikus Középiskola
Címe: 3000 Hatvan, Bajcsy-Zsilinszky u. 6.
Telefon/fax: 37/341-594
E-mail cím: titkarsag@szechenyi60.hu
Iskola weblapja: www.szechenyi60.hu
Igazgató neve: Fehér Józsefné
Pályaválasztási felelős: Valakovicsné Lakatos Marianna
OM azonosító: 201690

A SZÉCHENYI ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS KÖZÉPISKOLA szeretettel várja az ismeretekben és személyiségjegyekben gazdagodni vágyó fiatalokat. Értéket megőrző és értéket közvetítő iskolánkban a keresztény pedagógia értékeit közvetítjük, ezért kiemelt nevelési területünk az erkölcsi nevelés.
Alapvető elvárásunk minden leendő diákunkkal szemben a keresztény erkölcsi normákon alapuló nevelés és oktatás elfogadása.

Az iskola képzési kínálata:

Intézményünk eszközfelszereltségének korszerűsítésével, az oktatás tartalmának fejlesztésével minőségi szakképzést biztosít.

A szakképzés új rendszerében már a 9-12. évfolyamon – a közismereti oktatás mellett – ágazati szakközépiskolai képzés folyik a következő ágazatokon:

  • közgazdaság ágazaton, ahol a tanulók megtanulják a szükséges jogi pénzügyi, adózási, számviteli és statisztikai ismereteket,
  • informatika ágazaton, ahol információtechnológiai alapokat, hálózati ismereteket, adatbázis- és szoftverfejlesztést tanulnak,
  • ügyvitel ágazaton, ahol gépírást, levelezési, vállalkozási, protokoll ismereteket és üzleti kommunikációt tanítunk.
  • 2015. szeptember 1-től indítunk gimnáziumi oktatást iskolánkban. Általános tantervű csoport indítását tervezzük, ahol általános műveltséget megalapozó nevelés és oktatás folyik. A gimnázium alapfeladata, hogy felkészítse tanulóit az érettségi vizsgára, a munkába állásra illetve a felsőfokú tanulmányok megkezdésére. Két idegen nyelv tanulása kötelező.

Az ágazati szakmai képzések célja a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása, készségek és képességek fejlesztése, felkészítés a szakmai alapozó tantárgyakból a komplex magasabb szintű szakmai érettségire, illetve az előzetes szakmai tudás beszámításával, az érettségi utáni szakképzésre és szakirányú továbbtanulásra.

A 12. évfolyam befejezése után a tanulók – a közismereti tárgyak mellett – 5. tantárgyként kötelező érettségi vizsgát tesznek az általuk tanult ágazati szakmai ismeretekből. Ez a szakközépiskolai érettségi az adott ágazatnak megfelelő munkakör betöltésére jogosító végzettséget is ad és szakirányú továbbtanulásnál többletpontokra jogosít.

A gyakorlatorientált képzésünk célja, hogy a végzett diákok jó esélyt kapjanak az életkezdéshez, magas fokú, a mindennapi munkájuk során jól hasznosítható ismereteket szerezzenek, jó gazdasági, informatikai és ügyviteli szakemberekké váljanak. Ezen cél elérését segíti informatika és ügyvitel ágazaton a 9-10-12. évfolyamokon a külső gyakorlati helyen eltöltendő összefüggő nyári szakmai gyakorlat.

A nálunk szerzett érettségi bizonyítvánnyal betölthető munkakörök:

Szakközépiskolai ágazat Betölthető munkakör /végezhető tevékenység
Megnevezése FEOR száma
INFORMATIKA Számítógépes rendszerkarbantartó 3142/9
KÖZGAZDASÁG Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor 4123
ÜGYVITEL Adminisztrációs ügyintéző 4112/1

Az iskolánkban végzett tanulók érettségi vizsga után egy év alatt (4 + 1 éves képzés) szerezhetik meg a következő emelt szintű OKJ-s szakképesítéseket:

 Szakközépiskolai ágazat
  1. évfolyamon megszerezhető szakképesítés
 Megnevezése  OKJ száma
INFORMATIKA Gazdasági informatikus 54 481 02
KÖZGAZDASÁG Pénzügyi-számviteli ügyintéző 54 344 01
ÜGYVITEL Ügyviteli titkár 54 346 02

(gimnáziumi érettségivel a képzési idő 2 év).

A szakmai képzés során kiemelt oktatási feladatunk, hogy az elméleti ismereteket tanulóink életszerű környezetben is megismerjék, ezért szervezünk projekt szemléletű diáktréningeket, vállalatlátogatásokat, szakmai vásárokat; hívunk meg gyakorlati szakembereket.

A szakma oktatása mellett nagy gondot fordítunk a közismereti tantárgyak tanítására: a matematikát és az idegen nyelvet minden évfolyamon emelt óraszámban (heti 4 óra) és csoportbontásban tanítjuk. Egy-egy évfolyamon heti 1 órával emeltük a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a közismereti informatika óraszámát is.

Angol, német, orosz nyelvek közül választhatnak a tanulók. Az oktatás nyelvenként és évfolyamonként a tudásszintnek megfelelően 6 csoportban történik.

A kétszintű érettségi vizsgára való felkészítés a 11. és 12. évfolyamon történik.

Az iskola képzési szerkezete és struktúrája lehetővé teszi, hogy a diákok ECDL és EBC*L nemzetközi számítástechnikai és gazdasági oklevelet is szerezhessenek és nyelvvizsgát tegyenek.
Intézményünk ECDL, EBC*L vizsgaközpont, Pannon nyelvvizsgahely és 2014. szeptemberétől CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA tagok vagyunk.

Iskolánk klímával felszerelt számítógépteremmel rendelkezik. A termekben kulturált környezetben kényelmesen tanulhat 20-20 tanuló. Több mint 100 számítógép a legmodernebb operációs rendszerrel, szélessávú Internet eléréssel iskolai hálózatba szervezve működik. Minden teremben projektor segíti az oktatást, tanulást. A multimédiás teremben a kép és hangfeldolgozás minden eszközével rendelkezünk.

Diákjaink az elmúlt évek során számos megyei, országos szakmai, közismereti és nemzetközi EBC*L szakmai tanulmányi verseny döntőjében öregbítették iskolánk hírnevét.

Felvételi eljárás:

A tanulókat a hozott és szerzett pontszámuk alapján rangsoroljuk.

Hozott pontszám:

5., 6., 7., osztály év végi és 8. osztály félévi érdemjegyeinek összegének a 75 %-a a következő tárgyakból:

  • magyar irodalom
  • magyar nyelvtan
  • történelem
  • matematika
  • idegen nyelv

Hozott pontszám maximuma: 100 pont x 0,75= 75 pont

Szerzett pontszám:

Írásbeli

Az egységes, központi írásbeli felvételi eredménye adja az írásbeli pontszámot. (100 pont)

A vizsgára történő jelentkezés módja: TANULÓI JELENTKEZÉSI LAP az írásbeli felvételi vizsgára nevű nyomtatvány kitöltése és az iskolába történő beküldése.

(Határidő: 2014. december 9.)

Az írásbeli felvételi időpontja:

KÖZPONTI ÍRÁSBELI:             2015. január 17. (szombat) 1000

KÖZPONTI ÍRÁSBELI (PÓT): 2015. január 22. (csütörtök) 1400

Írásbeli pontszám maximuma: 100 pont

Kérjük a központi írásbeli vizsga eredményeit tartalmazó Értékelő lap másolatának csatolását a jelentkezési laphoz.

Szóbeli

A szóbeli elbeszélgetés témái iskolánk honlapján megtalálhatók. Intézményünk egyházi fenntartású szakközépiskola, ezért világnézeti, vallási tekintetben elkötelezett intézményként működik. A felvételi eljárás keretében, a szóbeli vizsgákon előnyben részesítjük azokat a tanulókat, akik keresztlevéllel vagy plébánosi ajánlással rendelkeznek.

A szóbeli felvételi időpontja:

  • 2015. február 24. 1500
  • 2015. február 26. 1500

Pótfelvételi:                                       

  • 2015. március 5. 1500

Szóbeli pontszám maximuma: 25 pont

Szerzett pontszám maximuma: 125 pont

A vizsgázók teljesítményének értékelése:

Hozott pontszám (tanulmányi eredmények alapján): 75 pont
Központi írásbeli felvételi vizsga: 100 pont
Szóbeli elbeszélgetés: 25 pont
FELVÉTELI ÖSSZPONTSZÁM:  200 pont

A jelentkezők rangsorolása a felvételi összpontszám alapján történik.

 A felvételi vizsgák helye:

SZÉCHENYI ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS KÖZÉPISKOLA

3000 Hatvan, Bajcsy-Zs. u. 6.

Nyílt nap

2014. november 21-én (péntek) nyílt napon tájékoztatjuk az érdeklődőket a felvételi vizsgáról és ágazatonként az iskolánkban folyó szakmai munkáról, lehetőségekről. A program 8 órakor kezdődik.

Természetesen telefonon vagy személyesen más időpontban is tájékozódhatnak kínálatunkról.

Az iskola a 2015/2016. tanévben 3 kilencedik osztály indítását tervezi az alábbiak szerint:

Közgazdaság ágazaton 1 osztály
Ügyvitel ágazaton 0,5 osztály
Informatika ágazaton 1 osztály
Gimnáziumi osztály 0,5 osztály

Osztályonként legalább 26, legfeljebb 34 tanulót veszünk fel.

A jelentkezési lapon megadandó kódok:

Ágazatkód Megnevezés
01 Közgazdaság ágazat
02 Informatika ágazat
03 Ügyvitel ágazat
04 Gimnázium oktatás (általános tantervű)

Kérjük a jelentkezési lappal együtt egy, a saját névre megcímzett, és felbélyegzett borítékot juttassanak el iskolánkba.

Szeretettel várjuk azoknak a családoknak a jelentkezését,

  • akik gyermeküket vallásos nevelésben szeretnék részesíteni (a nem katolikusok számára protestáns hitoktatást biztosítunk)
  • akik a kereszténységet elfogadják, átélni és megélni akarják,
  • akik az iskolánk házirendjét és szellemiségét elfogadják.

Tanulni akaró, tanulni képes nyolcadikos diákokat várunk, akik célja, hogy az érettségivel az általános műveltségen kívűl munkavállalásra jogosító szakmai ismereteket is szerezzenek; majd azt követően egy év alatt az OKJ-ban elismert, piacképes, emelt szintű szakképesítéshez jussanak.