Ballagás 2020 – virtuális búcsúztatás

A következőkben osztályfőnökeitek búcsúznak néhány gondolat kíséretében:

Búcsúzok hát:

 • Tóth Szelinától és Gulbicki Csengétől az osztály menedzsereitől, akinek szervezőmunkája nélkül üres lesz az iskola,
 • Az infóguruktól: Tóth Tamástól és Tóth Árontól,
 • Dóra Ramónától, Pandák Petrától és Dancsok Dorottyától a közgazdászok ászaitól,
 • Szénási Milántól és Varga Márktól akik tudásukat a vizsgákra összpontosítják,
 • Molnár Martinától, Klimó Hajnalkától és Szűcs Donáttól az örökmozgóktól,
 • Leichtner Balázstól, aki lassan, de biztosan eléri céljait,
 • A gameboy király Bóta Dánieltől és Mészáros Gergőtől,
 • A mindig mosolygó Morvai Reginától és Baranyi Mátétól,
 • Balázs Martintól és Kalmár Jennitől a színes egyéniségektől,
 • A szókimondó de igazságos Tedás Gergőtől,
 • A gazdag szókincsű Fűzér Tibortól,
 • Tóth Annától és Lelkes Dánieltől a focibajnokoktól,
 • A mindig határozott Boda Istvántól és Lovász Bálinttól,
 • és végül, de nem utolsósorban az osztályfőnök két gorillájától: Mészáros Árontól és Kovács Ábeltől kiknek segítőkészsége felülmúlhatatlan volt.

Sok sikert kívánok nektek a nagybetűs életben és remélem, mindannyian eléritek kitűzött céljaitokat.  Jó utat nektek!

Szeretnék elköszönni tőletek a következő idézettel:

Az emberben ott rejlik az egész világ,
s ha tudod, hogyan szemléld és hogyan tanulj belőle,
a kapu előtted, a kulcs pedig a kezedben.

– Jiddu Krishnamurti –

Pataki László osztályfőnök


„ A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg.” Gilbert Keith Chesterton

Ezt az idézetet választotta a 12. B osztály a Ballagási Meghívóra, egyfajta mottóként tekintve. 2016 szeptemberében nagy izgalommal kezdtük el a középiskolás éveket, valamint az előttünk álló feladatokat és kihívásokat. Az osztály nagyon gyorsan megtalálta a közös hangot, mivel a 27 tanulóból 17 fiú, ráadásul mindannyian sport rajongók és igazolt játékosok valamelyik foci- vagy kézilabda csapatnál. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lányok a 12. év végére nem szerették meg az iskolánkban közkedvelt ping-pongot vagy egyéb sportokat.

Az elmúlt négy év nagyon gyorsan elröppent, szinte észre sem vettük. Minden nap új dolgot tanultunk, új élményekkel gazdagodtunk, melyet az iskola falai között élhettünk át és tapasztalhattunk meg. Sosem feledjük a Gólyaavatót, melyen  hősi indiánokként egyfajta törzsi keretek között avattak fel a felsőbb évesek, a közös osztálykirándulásokat, melyek emléke örökké a szívünkben marad, a felejthetetlen Adventi koszorú készítéseket évről-évre, valamint az ehhez kapcsolódó meghitt Adventi készülődést és a közös gyertyagyújtást a Karácsonyhoz közeledvén.

Köszönjük a sok törődést, a gondoskodást, amit az iskola adott a számunkra. „Az iskola az életre tanít”- ez most teljes mértékben beigazolódott. Az elmúlt hónapok során hirtelen felnőtté kellett válnunk, felelősségteljes döntéseket kellett hoznunk, hogy valóban érettekké váljunk a számunkra legnagyobb megmérettetésre: az érettségi vizsgára. Köszönjük az Iskolavezetésnek, tanárainknak, Dr. Farkas László Atyának, és az iskola minden dolgozójának a lelkiismeretes, odaadó munkáját hittel és szeretettel. A mielőbbi viszontlátás reményében az alábbi idézettel búcsúzunk szeretett iskolánktól:

„Elbocsátlak téged is, mint mindenkit: felelős vagy minden emberért, aki veled él, s el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál, és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg. Most eredj és élj, mert a világ a tied!”

Hamvas Béla

Nagy Tímea osztályfőnök


2016 szeptemberében 19 fővel indult az osztály, 19 kíváncsi, nyitott, csillogó szemű leányzó ült a tanteremben, aki mind az ügyvitel szakirány miatt választotta iskolánkat. Voltak akik egy iskolából jöttek, ismerték egymást és voltak akiknek minden és mindenki új volt.

Gyorsan, könnyedén ismerkedtek, ebben nagyon jó segítség volt a Gólyatábor, ahol csapatépítő játékok segítségével közelebb tudtak, tudtunk kerülni egymáshoz.Sok mindent őszintén megosztottak egymással addigi életükről, családjukról, hobbijaikról.

Már ott egy jó kis csapat, osztályközösség látszott alakulni.

Persze voltak viták, nézeteltérések is, de az évek folyamán a Diáknapi programok, a Mikulás “ partik”, a Lelki napok, a közös feladatok: mint például az Okt.6-i iskolai műsor, sportversenyek: Futófesztiválok, Városi Atlétikai versenyek, ahol Szabalics Vivien, Réthi Loretta Zsófia, Töreki Vivien szerepeltek eredményesen, az Operakalad, az osztálykirándulások  mind-mind még szorosabbá fűzték a közösséget.

Az Erasmus programban két tanuló vett rész, Cseke Kiara és Réthi Loretta Zsófia, akiknek meghatározó élmény és komoly tanulási lehetőség volt a külföldi diákokkal való közös munka.

Idegen nyelvi tudásukról Szépkiejtési versenyeken is számot adtak, Szabalics Vivien és Réthi Loretta Zsófia német nyelven, Zsiger Dorottya angol nyelven. Zsiger Dorottya Szavalóversenyeken is szerepelt a négy év során, ahol szép eredményeket szerzett.

11. évfolyamon Dorka, Varsányi Eszterrel elindult a Gasztrodalmi vetélkedőn, ahol továbbjutottak a megyei fordulóra. Irodai Ügyviteli Ismertek versenyen Zsiger Dorottya és Bóta Dominika vettek részt.

Az iskolai Énekkart Rozgonyi Dóra és Tarcsányi Ivett erősítette a négy év alatt. A Leány Labdarúgó csapat meghatározó tagja volt Fazekas Kitti, akivel a csapat az Országos döntőbe jutott.

Egymást támogató, segítő fiatalokká értek a lányok.

A korona vírus idején érettségi vizsgát tenni nem könnyű feladat. Az online oktatás személytelensége új feladat elé állított mindannyiunkat. De ebben a helyzetben is biztatták egymást, tartották a kapcsolatot folyamatosan.

Nehéz helyzeteken segítették át egymást. Igazi összetartó közösséggé alakultak.

Sajnálatos, hogy a búcsúzó ünnepségeket, ebben a helyzetben, nem tarthatjuk meg, de kíváncsian és kissé feszülten, már várjuk az írásbeli érettségi napjait.

Reméljük mindannyian, hogy eredményesek leszünk!

Antalné Tóth Rita osztályfőnök


Amikor 4 évvel ezelőtt megismertem a tanítványaimat, még kislányok és kisfiúk voltam. A szemem  előtt váltak majdnem felnőtté. Az együtt töltött négy év nem volt könnyű, de merem remélni, hogy mindannyian szép, felejthetetlen emlékeket fognak őrizni ezekről az időkről: a közösen készített műsorok izgalma (a Gólyaavató első helyezése, a Széchenyi-emlékműsor), a jó hangulatú osztálykirándulások, az iskolában szövődő barátságok. Bár az osztály nem volt a tanulás bajnoka, de szeretném kiemelni az osztály legjobbjait: Danyi Anna Lili minden tanévben az osztály legkiemelkedőbb tanulmányi eredményét érte el 4,8 körüli átlaggal.

Tanulmányi dobogós még Demeter Jennifer Tiffany és Sándor Lizett. Németh Boglárka kiemelkedő munkát végzett az osztályközösségért. Kamocsaí Celina tavaly előrehozott érettségi vizsgát tett angol nyelvből, az angol nyelvi szépkiejtési versenyek lelkes résztvevője volt. Koczka Zsófia az iskola által szervezett német szépkiejtési versenyen ért el 3. helyezést. Ezen a versenyen részt vett még Danyi Anna Lili és Demeter Jennifer Tiffany is.

Többen is aktív és eredményes sporttevékenységet folytattak. Gálik Karina Berta aktív tagja volt az iskola atlétikai és focicsapatának és sok érem megszerzéséhez járult hozzá. A fiúk sikeres iskolai focicsapatát Kiss Barna és Rácz Ronald erősítették. Kókai Tíria Kíra és Markó Daniéla a hatvani Pulzus Stúdió aerobic csapatának tagjaiként számos hazai és nemzetközi bajnokságon értek el szép eredményeket. Gazsó Boglárka 3,5 évig focizott, csapatával megyei és országos döntőbe is bejutott. Versmondásban is kiemelkedő: részt vett az erdélyi testvériskolánk szavalóversenyén. Tehetséges a képzőművészet területén is: festményeiből kiállítás nyílt Poroszlón.

A Gasztrodalmi nevű rangos vetélkedőn Danyi Anna Lili a harmadik helyezést elért csapat tagjaként vett részt.

Ahány tanuló, annyi egyéniség. Vallom, hogy mindenki tehetséges valamiben. Én azt kívánom nekik, hogy találják meg azt a területet, amiben tehetségesek, és amit szeretnek. Legyenek boldog és elégedett emberek.

A következő idézettel szeretném őket útra bocsátani:

„ Megcélozni a legszebb álmot,
Komolyan venni a világot,
Mindig hinni és remélni,
Így érdemes a földön élni. „ (Shakespeare)

 Mesterné Széles Ágnes osztályfőnök


Eljött  a pillanat, amikor búcsút intünk az első „fecskéknek” az iskola első  egészségügyi osztályának a 12. e osztálynak!

4 évvel ezelőtt még félénken ültetek az iskolapadban, majd kis idővel később már hangosan, energikusan adtatok hangot véleményeteknek. Az első év végén a láthatatlan kiállítás, sétahajózás és a születés kiállítás közös élménye okozott örömöt mindanyiunknak!

A 10. tanév kezdetén 12 fős lelkes kis csapatunk az X-fest versenyen vett részt- mely az önkéntességet népszerűsítette. Sikerült a dobogó második fokára felállni és Tiszabábolnán egy 3 napos jutalomtáborban részt venni. Volt sok játék, móka, kacagás, mely a kis csapatot még inkább összekovácsolta. Persze voltak nehézségek, sok-sok megbeszélés, min kellene változtatnunk, hogyan kellene egy jobb közösséget formálnunk. Folyamatosan rájöttünk ez nem is könnyű feladat!

Az ápolók napján nagy szeretettel vettetek részt a hatvani kórházban ahol még remegő hangon beszéltetek arról miért is szeretnétek ápolók lenni.

Aztán jöttek az elsősegély versenyek, a szakmai versenyek, amin hol segítőként, hol résztvevőként voltatok jelen.

Minden évben karácsony előtt megajándékoztuk egymást, teát főztünk, gyümölcstálat készítettünk, kókuszgolyót gyúrtunk, gyertyát gyújtottunk, körbe ültünk és beszélgettünk, karácsonyi dalokat hallgattunk.

Részt vettünk a Body kiállításon, ahol az anatómiai ismereteinket bővíthettük s közben CSÉN-es órákon beszéltünk barátságról, szerelemről, konfliktusokról, játszottunk, képeket választottunk, rajzoltunk, ki a főnök-öt játszottunk.

Részt vettetek városi egészségnapon ahol már a vércukor mérést, vérnyomásmérést önállóan végeztétek.

Majd közben tanultunk-tanultunk, de legalább is úgy tettünk! 10. év végén Mátraszentistvánban pihentük ki a fáradalmainkat! Mókusok, madarak, szalamandrák között az erdőben, kirándultunk, és közösen trambulinoztunk, hintáztunk.

A 11. évfolyamot már az iskola új egészségügyi épületében kezdtük, túl az első nyári kórházi gyakorlaton! Újabb Vöröskereszt által szervezett X-fest versenyen vettünk részt, ahol 3. helyezést sikerült elérni 9 fős kis csapatunknak.

Jelen voltunk a Fiatalok az Egészséges Jövőért versenyen, sok tapasztalattal gazdagodtunk.

Az Erasmus program keretében elsősegély versenyt szerveztünk az iskola tornatermében a nemzetközi csapatnak, kárhelyekkel, sérültekkel, vetélkedővel.

Kupakgyűjtést szerveztünk rászoruló gyerekeknek, amelyhez később az egész iskola csatlakozott.

A nyílt napon, már a demós teremben büszkén mutattátok be a vérvételt, az EKG vizsgálatot, és mindannyian emlékszünk Felicián által előadott anginás roham tüneteire.

Aztán újabb elsősegély verseny következett, majd egy ápolók napja és a tanévközi feszültséget a Budapesten a Ram Colosseumban vezettük le és közben egy fontos kérdésről elmélkedtünk, mit is üzenhet a darab: Ne most drágám!

A tanév végén a Tisza-tavi Ökocentrumot látogattuk meg és a rossz idő ellenére is próbáltuk a jókedvünket megtartani.

A kórházban az évközi és a nyári gyakorlat során már nagyon sok hálás tekintet kísérte a napjaitokat és persze nagyon sok feladat, nehézség is. Szembesültetek betegséggel, születéssel, elmúlással és sokan talán mindeközben felnőttetek.

A 12. év már az érettségire való felkészülésről szólt.

Tablófotózás, szalagavató, nyitótánc, írásbeli érettségi feladatlapok tömkelege, országos szakmai verseny, Semmelweis verseny, világjárvány és digitális oktatás.

Talán erre mondják különleges évjárat!

Búcsúzik:

 • Apáti Kincső! Aki segítőkész diák, akire mindig lehet számítani. Kötelességtudó fiatal, aki mer és tud a nehézségekkel szembenézni, a problémákra kihívásként tekinteni.
 • Bagi Lizett! Aki dekoratív külsejével mindig tisztelettudóan tudta mondani: Rendben tanárnő! Aki képes volt meglepő és mulatságos fordulatokkal színesíteni a dolgozatait.
 • Bóna Dominika! Aki érzékeny, segítőkész fiatal, a közösségi munkában a karácsonyi gömbök vásárlásában, az X-fest-es verseny egyen pólójának megvásárlásában a fő kivitelező volt.
 • Elek Niki! Mindig mosolygós, időnként kritikus fiatal. Sporttevékenysége dicséretes. A diákolimpiák eredményes résztvevője, a karácsonyfák beszerzője.
 • Fenyvesi Betti! Aki megbízható, kötelességtudó, értékes fiatal. Képes egy teljes osztálykirándulást végig nevetni a barátaival. Lelkes résztvevője volt a Semmelweis versenynek.
 • György Felicián! Akitől mindig hangos az osztályterem és az egészségügyi épület. Mindig van véleménye, amelyet azonnal szeretne közölni.  Kiemelkedő focistánk a diákolimpiák lelkes és eredményes résztvevője.
 • Horváth Zora! Aki szókimondó, optimista, lelkes, kreatív fiatal. Az X fest verseny, az Erasmus program lelkes résztvevője. Nevetése egyedi, hangos és már messziről felismerhető.
 • Jernei Kata! Aki jókedvű, vidám, szókimondó a közösségi életben aktív fiatal. Az elsősegély verseny legprofibb maszkírozója. Nála senki nem tudta jobban imitálni a vérző sebeket.
 • Jónás Vivien! Aki szívesen szervezte az ápolástan órára a kishúgát, akinek segítségével a csecsemőgondozás minden fogása megmaradt.
 • Kiss Bea! Megbízható, aktív fiatal, akire mindig lehet számítani. Koszorúkészítés, diáknap, tabló elhelyezés! Mi lett volna velünk nélküle?
 • Koza Barbi! Aki csendes, halk szavú, megbízható fiatal. A Tisza-tavi osztálykirándulás egyik legvidámabb résztvevője volt, aki a hideg idő ellenére sem veszítette el a jókedvét.
 • Mádi Vivien! Aki segítőkész, az X-fest verseny, az Erasmus program lelkes résztvevője. Aktivitásával támogatta a Fiatalok az Egészséges Jövőért versenyt.
 • Pandák Dalma! Aki mosolygós, barátságos, segítőkész, érzékeny fiatal. A szakmai órákat olykor hangos jellegzetes „Dalmás” kacagással színesítette. A közösségi életben mindig számíthattunk rá: gólyaavató, koszorúkészítés. Az Erasmus program lelkes résztvevője.
 • Petrovics Anna! Aki fáradhatatlanul, kitartóan küzd a céljaiért.
  A Semmelweis verseny frontembereként, lelkesen terelte az iskola csapatát. Az országos szakmai verseny kiemelkedő résztvevője.  Az iskolai megemlékezések és a szalagavató legelbűvölőbb háziasszonya! Színházi látogatásunk profi szervezője.
 • Torma Tihamér! Akinek humora, hevessége sok mosolygós pillanatot hozott az osztálynak és sok meglepődést a tanárnak. A diákolimpiák lelkes résztvevője, a reformer, aki mindig az iskolarendszer megújításán dolgozott.
 • Urschitz Fruzsina! Aki szókimondó, érzékeny segítőkész fiatal.  Az X-fest versenyek lelkes résztvevője.
 • Vincze Bence! Aki megbízható mindig tisztelettudó fiatal.
  A Vércsoportok ismertetésében az egyik legprecízebb előadó.
  A Semmelweis verseny lelkes résztvevője.

 Böjte Csaba gondolataival búcsúzom:

 „ Alkoss!  Magadból adj csodát! Hegyeket mozgató őserő van Benned. Merd megtenni azt, amiért a világra születtél.!

 Ráczné Bendiák Andrea osztályfőnök