Euroscola

clip_image002Az Európai Parlamentben jártunk

Iskolánk 24 diákja 2015. március 19-én a strasbourgi Európai Parlamentben Euroscola-napon vett részt. Az utazás az őszi EUROSCOLA internetes vetélkedő nyereménye volt.

Az angol nyelvű program során a széchenyis diákok további 23 európai ország diákjaival együtt megismerkedhettek a parlament működésével, megvitathatták az EU aktuális problémáit, kérdéseket tehettek fel a parlament jelenlévő munkatársainak.

A program a parlament munkájának ismertetésével kezdődött, majd a részt vevő iskolák röviden bemutatkoztak. A Széchenyi szóvivő diákja Páldi Richárd volt. Ezután a diákok munkacsoportokba rendeződtek, ahol minden csoport más-más aktuális uniós témát vitatott meg, melyre előzőleg itthon felkészültek. A témák a fiatalok foglalkoztatási helyzete, a migráció, a fejlesztések, környezetvédelem, sajtószabadság és Európa jövője voltak.

A munkacsoportok kialakították álláspontjukat az adott témáról, amit aztán a délutáni plenáris ülés elé terjesztettek, ahol szavaztak róla.

A szavazás után játék következett, majd a programot a résztvevő országok zászlóinak bevonulása és az Európai Unió himnusza zárta.

A program során a diákok átérezhették, hogy bár különböző országokból jövünk, különböző az anyanyelvünk, együtt tudunk, és együtt kell működnünk.

VLÉ