Budapesti kirándulás

2016. 05. 05.-én, csütörtökön egy egész napos kiránduláson vettünk részt Budapesten. Budapest rengeteg nevezetességgel rendelkezik, amelyek közül mi a Vajdahunyad várába és a Hősök terére látogattunk el.

Vajdahunyad vára 1908-ban épült a Városligetben, egy erdélyi gótikus kastély másolataként. Az 1896-os Millenniumi ünnepségekre emelték Alpár Ignác tervei alapján azzal a céllal, hogy az ezeréves magyar építészetet jelenítse meg egyetlen épületben. A Vajdahunyad vár ezt a stíluskeveredést mutatja be a romántól és a gótikustól a reneszánszon keresztül a barokkig. Ma a kastély ad otthont a Mezőgazdasági Múzeumnak. A romantikus historizmus egyik legszebb magyarországi alkotását 1991-ben nyilvánították műemlékké. Az épületet körbe ölelő Városligeti-tó egy mesterséges szigetén áll, amelyet négy hídon lehet megközelíteni. Belső udvarában találjuk Anonymus szobrát is.

A múzeum bejárása után lehetőségünk volt felmenni a vár egyik tornyába is, ahol gyönyörű volt a kilátás.

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. A tér története még az 18 és 19. század fordulóján kezdődött, amikor még csak egy Ybl Miklós munkáját dicsérő kút a Gloriette állt itt, illetve még mindig a tér alatt rejtőzik, az 1929-ben idehelyezett Hősök emlékköve mögötti fémlap alatt. A csodálatos Millenniumi emlékmű 1895-ben került a kút helyére, a jellegzetes és nem kevésbé bámulatos oszlopcsarnokait és királyszobrait csak az új évszázad elején, 1905-1910 között állították fel.

E két érdekes látványosság mellett szabad programként az Aréna Plázában tölthettünk el egy kis időt. Itt kipihenhettük magunkat és feltöltődhettünk az esti színházra. Az Erkel színházban töltöttük el a nap végpontját, ahol a Varázsfuvola című operettet néztük meg.

A történet főszereplője, Tamino, az ifjú herceg, miután megszabadult a veszélytől, ígéretet tett megmentőinek, az Éj Királynője udvarhölgyeinek, hogy kiszabadítja fogságából az elrabolt fiatal leányt, Paminát. Útravalóként megkapta a leány képmását, egy varázslatos hangú fuvolát és egy kedves útitársat, Papagenót. Tamino küzdelmes útja végén jutott be Sarastro birodalmába Papagenóval, aki csengettyűjének kedves hangjával elbűvölte a szerecseneket. A próbatételek teljesítésével és az igazság kiderülésével Tamino elnyerte az ifjú leány, Pamina szerelmét és kezét. Papageno is megtalálta szíve választottját, Papagenát. Így a fiatalok együtt álltak Sarastro elé. Sarastro a jóság és a bölcsesség kapuját megnyitva engedte el a párokat életük beteljesülése reményében.

Ez a nap tartalmasan és élményekben gazdagon telt el azon 50 fő diák és kísérőtanáraik Bánné Bakó Margit tanárnő, Kótyuk Márton tanárúr és a szervező Tóth-Sebesné Guba Edina tanárnő számára, akik részt vettek ezen a kiránduláson.

/Köszönet iskolánk alapítványának anyagi támogatásáért./