Nemzetközi diákverseny 2007

Szakmai beszámoló az első EBC*L Nemzetközi diákversenyről
Kedvezményezett: Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola Hatvan

A 2006-2007. tanévben az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet pályázatot hirdetett a szakképző iskoláknak a nemzetközi szakmai versenyeken való részvételre.

A meghirdetett pályázat elsődleges célja elősegíteni a fiatalok tudásának nemzetközi megmérettetését, az iskolai teljesítmények nemzetközi összehasonlítását, lehetővé tenni a tanárok közötti szakmai tapasztalatcserét valamint a szakképző iskolák és rajtuk keresztül a hazai szakképzés nemzetközi kapcsolatainak erősítését.

A hagyományos hazai versenyek után az idei tanévben az EBC*L kuratóriuma meghirdette az első nemzetközi diákversenyt, melynek döntője Ausztriában került megrendezésre.

2007.június 25-én Bécsben az első nemzetközi EBC*L diákverseny döntőjén több mint 900 nevezett versenyző közül csak a legjobb 20 osztrák és a legjobb 20 magyar középiskolás diák vett részt, akik korábban a verseny nevezési feltételeként az EBC*L “A” moduljából anyanyelven, hazai akkreditált vizsgaközpontban sikeres vizsgát tettek.

A verseny helyszíne -egy dunai állóhajón kialakított gimnázium- jelképes, mert a verseny résztvevői a megszerzett gazdasági ismereteik, a gazdasági kérdésekben való jártasságuk alapján a sikeres jövő felé kormányozhatják hajóikat a gazdasági életben.

A nehéz versenyfeladat az EBC*L “A” moduljának témáihoz kapcsolódó -társasági jog, mérlegkészítés, költségszámítás, jövedelmezőség vizsgálat-, komplex, átfogó, gyakorlatorientált esettanulmány volt. A verseny időtartama: 120 perc. A feladat megoldás során szükség volt a versenyzők ötletességére, kreativitására is.

Iskolánkat a nemzetközi verseny döntőjében Baranyi Csilla, Blaubacher Nikolett, Csala Georgina, Simon Emese  és Zsiga Diána 12.B osztályos tanulók képviselték.
A versenyzők teljesíményét nemzetközi zsűri értékelte , a szakmai versenyen a széchenyis diákok sikeresen szerepeltek: Baranyi Csilla és Simon Emese a nemzetközi döntő legjobb 10 versenyzője között végzett, Zsiga Diána pedig a hazai versenyforduló legjobbja lett. Felkészítő tanár: Tóth Ágota

A versenyt követően a diákoknak lehetőségük volt részt venni pódiumbeszélgetésen, melynek aktuális témája a globalizáció volt. A versenyzők meghallgathatták a meghívott vendégek álláspontját a témával kapcsolatban és kérdéseket is tehettek fel nekik és megfogalmazhatták javaslataikat is.

A versenyző diákjaink számára a nemzetközi megmérettetés egy életre szóló élmény volt sok tapasztalattal lettek gazdagabbak, a verseny izgalmai, az egységes EBC*L-es pólók a csapathoz a közösséghez való tartozást, az érdeklődést, a nyitottságot jelentette a gazdasági tudományok felé.
Nagy öröm volt számukra, hogy a nemzetközi élet tekintélyes személyiségeivel találkozhattak: – Victor Mihalic az EBC*L nemzetközi központjának vezetője és Gerhard E. Ortner professzor az EBC*L nemzetközi kuratóriumának elnöke.

Köszönjük a nemzetközi megmérettetésen való részvétel lehetőségét és a támogatást.


A versenyen résztvevő csapatunkról készült fotók:

A versenyzők: Csala Georgina, Blaubacher Nikolett, Simon Emese,
Baranyi Csilla és Zsiga Diána  Felkészítő tanár: Tóth Ágota

Baranyi Csilla és Simon Emese a döntő legjobb tíz helyezettje között

Zsiga Diána a hazai versenyforduló az egyik legjobb versenyzője

 

EBC*L döntő verseny résztvevői:

Vélemény, hozzászólás?