Fenntarthatósági témahét a Széchenyiben

A Föld napja programjaihoz csatlakozva került megrendezésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét, melyhez ebben a tanévben intézményünk is csatlakozott. A program célja a környezetvédelem, a fenntarthatóság üzenetének széles körű terjesztése a diákok körében. A témahét fővédnöki teendőit ebben az évben Áder János köztársasági elnök úr vállalta fel.

Az általános- és középiskolás diákok számára több témakör feldolgozásához is készítettek a szervezők tájékoztató

anyagokat, rövid filmeket. Céljuk az volt, hogy az információk széleskörű megosztásával hívják fel a figyelmet a globális felmelegedés, a vízhiány, a klímaváltozás vagy az energiapazarló életvitel következményeire.

A középiskolás korosztálynak szánt téma az energiagazdálkodáshoz kapcsolódott, megismerkedhettek a passzív ház fogalmával, működésével. Ez intézményünkben különösen aktuális, hiszen a nyáron kezdődnek az iskola új épületének kivitelezési munkálatai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt KEHOP-os pályázat keretében 300 millió forintból egy, az energiagazdálkodás szempontjából passzív háznak minősülő épületszárnnyal bővül intézményünk, ahol az idén indult egészségügyi képzés kap majd helyet, tantermekkel, csoportszobákkal és egy demonstrációs teremmel.

Bár a látványterveket már korábban láthatták a diákok, de az épület energetikai működését, felépítését most részletesebben is megismerhették. Iskolánkba látogatott Karaba Tamás építészmérnök, az új épület tervezője, aki 2016-ban megkapta Nógrád megyében az Év építésze címet.

Az előadás során részletesen bemutatta diákjaink számára azokat a globális problémákat, amelyeket a Föld erőforrásainak átgondolatlan felhasználása és a környezetszennyezés okoznak. Ismertetett néhány lehetőséget, amelyek megoldást jelenthetnek ezekre.

Az egyik kiemelten kezelt probléma az energiafelhasználás kérdése. Ehhez kapcsolódóan kerültek bemutatásra azok a részletek, amelyek az iskola új épületének tervezésekor jelentettek fontos szempontot. Például az épület fekvését figyelembe véve kerültek kialakításra a nyílászárók és a redőnyök annak érdekében, hogy elegendő legyen a természetes fény, de megakadályozzák a túlzott felmelegedést. Nagy szerepük lesz az energiatermelésben a tetőn elhelyezett napelemeknek is, hiszen napos időben jóval több energiát lesznek képesek előállítani, mint amennyi az épület működéséhez szükséges, és ezt visszajuttatják a hálózatba. Tehát egy egész évet figyelembe véve az épület energiafelhasználás szempontjából kiegyenlíti a felhasznált és a termelt energiamennyiséget.

Köszönjük Karaba Tamásnak a színvonalas előadást, és mindannyian izgatottan várjuk, hogy birtokba vehessük az új épületet!